Zoutblokken van specifieke leveranciers, is er een voordeligere vervanger? Ja!

Welkom in de wereld van wateronthardingszout. Regelmatig krijgen we vragen over de verschillen soorten en merken wateronthardingszout. Welke moet ik kiezen?

Zoutblokken, Blokzout, Broxo, Regenit, Axal, Kinetico, Soft-Sel, K+S, Salins,  De meeste merken zijn fabrieksmerken van de zoutproducenten K+S (Frisia, Esco, Solvay) en Salins (Nouryon, Akzo)..

Daarnaast zijn er ook leveranciers van wateronthardingsapparatuur, om het je makkelijk te maken, die het zout in een eigen verpakking laten maken. Het resultaat is dat de consument de bomen door het bos niet meer ziet en ook moeilijk prijzen kan vergelijken.

Wateronthardingszout is verkrijgbaar in brokjes, tabletten of in de vorm van zoutblokken. Het zout wordt in alle drie de gevallen onder hoge druk geperst. De reden hiervoor is dat wanneer uw waterontharder het zoute water gebruikt bij het schoonspoelen van de harsbolletjes (ontdoen van de opgevangen kalk) het niet de bedoeling is dat het niet opgeloste zout ook gelijk wegspoelt. Dat zou jammer zijn en pure verspilling zijn van het zout.

Er zijn een aantal merken waterontharders die je moet vullen met zoutblokken. Meestal zijn dat 4 kg zoutblokken. Deze zoutblokken zijn per 2 stuks verpakt. 2 x 4 = 8 kg per verpakking.

Ondanks meerdere merken waterontharders en verschillende zoutproducenten is er gelukkig wel eenheid in het formaat van deze zoutblokken. De afmetingen van de 4 kg zoutblokken zijn altijd 27 x 9 x 9 cm.

Maakt het dan niet uit welk merk zoutblokken je kiest? Waar je op moet letten is dat het blokzout of zoutblokken (in België zeg je geen zoutblokken maar blokzout) gemaakt zijn van puur vacuümzout. Vacuümzout is zout wat eerst is opgelost in water en daarna onder vacuüm is ingekookt totdat het water is verdampt. Hierdoor krijg je heel mooi en zuiver zout. Daarnaast is het van groot belang dat de zoutblokken op de juiste manier onder hoge druk zijn geperst tot zoutblokken.

Dus waar moet je op letten bij het kiezen van zoutblokken:

  • Zijn de zoutblokken gemaakt van zuiver vacuümzout zonder toevoegingen.
  • Werkt mijn waterontharder op 4 kg zoutblokken van 27 x 9 x 9 cm

Zoutblokken bestellen? klik hier >

Zouttabletten bestellen? klik hier >

.

Hoe maakt men hard water zacht ?

Hard water is water met een aanzienlijke hoeveelheid opgeloste mineralen. Zacht water is behandeld water waarin de enige kation (positief geladen ion) natrium is. De mineralen in water geven het een karakteristieke smaak. Sommige natuurlijke mineraalwaters zijn zeer gewild voor hun smaak en zijn goed voor de gezondheid. Zacht water, aan de andere kant, kan zout soms smaken en is niet geschikt om te drinken.

Waarom zou je dan een waterontharder moeten gebruiken? Het antwoord is dat zeer hard water de levensduur van sanitair kan verkorten en ook de effectiviteit van bepaalde reinigingsmiddelen doet verminderen.

Wanneer hard water wordt verwarmd, komen de carbonaten uit de oplossing, er zal kalk in de leidingen en waterkokers gevormd worden. Naast vernauwing en mogelijk verstopping van de leidingen, voorkomt kalk de efficiënte van warmte-overdracht, zodat een boiler met kalkaanslag veel meer energie zal moeten gebruiken om u warm water te geven.

Zeep is minder effectief in hard water omdat het reageert op het calcium-of magnesiumzout van het organische zuur van de zeep. Deze zouten zijn onoplosbaar en vormen grijsachtige zeepresten, maar geen reiniging schuim.
Mensen uit verschillende landen maken gebruik van verschillende soorten reiniging en verzachtingsmethoden, want het water verschilt van land tot land. Een meest gebruikte methode is om het water met behulp van zout blokken te verzachten. Blok zout dient om de verharding van de metaalconcentratie in het water te verminderen. Dit type zout waterontharder wordt gebruikt in tal van verweking methoden waar de zware ionen van magnesium en calcium worden veranderd in lichtere kalium of natrium-ionen.
Er verschillende merken op de markt die hard water zacht maken, d.m.v. onthardingszout oa: Vacuüm zouttabletten voor waterontharding, die gebasseerd zijn op waterontharding via ionenwisseling.
Deze zijn:

Onze zouttabletten in 10 kg zakken

Onze zoutblokken van 4 kg

Broxo 6-15 onthardingszout

Axal en Regenit zouttabletten

De verschillende soorten onthardingszouten

Onthardingszouten maken hard water geheel zacht en zijn perfect voor toepassing thuis. Onthardingszouten zetten magnesium en calcium van het harde water om in natrium ionen. Onthardingszouten komen in drie soorten en vormen voor, dit zijn:

-Verdampte, Zonne- en Rotsvorm. Deze drie soorten zijn afhankelijk van hun gehalte aan natriumchloride. Verdampte zouten worden verkregen door ondergrondse mijnbouw. De ondergrondse zoutlagen worden verkregen door het drogen van het vochtgehalte en het extraheren van het zout.

De zonne-vorm wordt verkregen door verdamping van het zeewater. De rotsvorm daarentegen wordt rechtstreeks verkregen uit de grond. Het is erg belangrijk om te kiezen voor het juiste soort zout van de drie soorten die beschikbaar zijn en de hoeveelheid zout die u moet gebruiken.

Het type en de hoeveelheid zijn afhankelijk van de hardheid van het water. Hoe meer mineralen het harde water bevat, hoe meer zout is vereist. Verschillende soorten onthardingszout hebben verschillende mate van oplosbaarheid. Hoe meer elementen onoplosbare zouten er in het water voorkomen, des te moeilijker het zal zijn om het water te reinigen. Regeneratie wordt dan erg belangrijk.

Regeneratiezout is een zeer zuiver gekristalliseerd verdampt zout, zonder toegevoegde anti klonter middelen, synthetische kleurstoffen, of andere ingrediënten.

De rotsvorm van onthardingszout bestaat voor het overgrote deel uit onoplosbare elementen. De verdampte vorm is ook een zeer goede optie. De zonnevorm is een gunstig optie als de hardheid van het water minder erg is.

Laat u zich in elk geval eerst goed informeren over de keuze van het soort onthardingszout en neem daarbij ook de prijs en kwaliteit in overweging. De frequentie en de noodzaak om het zout te verwisselen is ook afhankelijk van de hardheid van het water. Zorg ervoor dat uw systeem altijd op zijn minst halfvol is. Het systeem moet eens per maand worden gecontroleerd, zodat het langer meegaat.

1 2 3